You should Push a lot more
19 maart 2019
Bestel nu uw eigen schoolkalender!
19 juni 2019

Bent u op zoek naar een native app geschikt voor meerdere platformen zoals de Google play store en de Apple Playstore? Het maken van een native app kan zeer tijdrovend zijn en voor kleine ondernemers zelfs onbetaalbaar. Voor een kleinschalige app bent u al gauw rond de € 15.000 tot € 25.000 kwijt. Door de hogere eisen die Apple stelt aan de apps zijn apps die opgebouwd zijn door templates niet meer toegestaan en kunnen ontwikkelaars bedrijfsapps alleen nog ontwikkelen met een account op naam van het bedrijf zelf. Een native app is dus niet zo gemakkelijk als u dus denkt.

Maar waar moet uw native app aan voldoen? Meeste gebruikers zijn al blij met een app die speciaal gericht is op mobiel gebruik, alleen de noodzakelijke knoppen en een overzichtelijk menu, een soort van uitgeklede versie van uw eigen website.. hmm ik hoor u al denken.

Zonde dat eigenlijk uw eigen website niet als een native app werkt? Of dat u een speciale landingspagina op uw website heeft die alleen voor mobiele gebruikers geschikt is? Zonde dat u niet uw gebruikers op de hoogte kan stellen d.m.v. een push melding.

Allemaal eigenschappen van een native app…. of toch niet?

PWA’s zijn de toekomst. De progressive web app  is een van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van apps. Een PWA verbindt de eigenschappen van een website met veel kenmerken van native mobile apps. Daardoor functioneert de applicatie onafhankelijk van het besturingssysteem en tegelijkertijd als website en app.

Hieronder de grootste voor- en nadelen van een PWA

Voordelen Nadelen
In vergelijking met native apps is het eenvoudiger en goedkoper om een PWA te programmeren. Bovendien kun je met een PWA tegelijkertijd een normale website en een platformoverschrijdende app creëren. Het PWA-formaat en zijn compatibiliteit met (mobiele) browsers en besturingssystemen zijn nog in de ontwikkelingsfase.
PWA’s zijn meteen via een browser beschikbaar – je hoeft ze niet eerst te downloaden en te installeren. Dat zorgt voor het extra voordeel dat je een PWA vrijblijvend kunt testen. Niet alle browsers en besturingssystemen ondersteunen alle functies van PWA's. Veel hangt af van of iOS-toestellen deze techniek zullen ondersteunen. WebAPK's zijn bovendien een techniek waarmee nog veel wordt geëxperimenteerd en waarvan de toekomst onzeker is.
Enkele PWA's kunnen nu al gebruikmaken van de functies van het gebruikte mobiele toestel (push-berichten, geolocalisatie, camera, microfoon, sensoren van het apparaat). Niet alle functies van het toestel kunnen worden gebruikt (je hebt bijvoorbeeld geen toegang tot contacten, kalender, bluetooth, NFC).
Updates hoeven niet worden gedownload, omdat de app altijd automatisch bij het openen wordt geactualiseerd, als je internettoegang hebt. PWA's kunnen echter ook zonder internetverbinding worden gebruikt. Tot nu toe nog geen pushnotificatie mogelijk met IOS
Een PWA heeft bijna geen opslagruimte nodig en gebruikt minder resources dan een native app, terwijl de performance wel vergelijkbaar is. Geen klassieke integratie mogelijk in de app drawer van het toestel.
PWA's kunnen via zoekmachines worden gevonden en online worden verbonden. Ze zijn onafhankelijk van het gesloten ecosysteem van een app store. PWA’s kunnen niet in de app store worden aangeboden..

 

Heeft u een mobiel vriendelijke website, dan is uw website met wat aanpassingen geschikt als PWA. Het enige wat nog ontbreekt is de mogelijkheid om uw publiek te informeren d.m.v. een push notificatie.
Wilt u uw publiek op de hoogte stellen dmv een push notificatie dan kunt u natuurlijk wel gebruik maken van de aanwezige apps zoals bijvoorbeeld “Telegram” of “Whatsapp”. Telegram is een handige berichten app beveiligd dmv encryptie. U kunt gebruik maken van een “channel” waarbij u alleen berichten uit stuurt en geen berichten kunt ontvangen (one-way). Handig om snel gebruikers op de hoogte te stellen en te informeren van uw nieuws. Momenteel is de intregatie van Whatapp nog in ontwikkeling.

Abonneer op ons nieuws via Telegram en blijf op de hoogte: Klik hier om te abonneren

momenteel bent u offline